Hoppa till innehåll

Rivningen av Gimo: 1

december 12, 2008

Rivningen av Gimo

Moderna tider 1994

Midssommars Dagen var uti Skepthammars Kyrcka, en infödd Turck, tagen vid Svenskarnas segerrika slag vid Swensksund till fånga och nu Page hos Hans Mait. vår allernådigaste regerande Konung, vid namn Mohamed närvarande, som för Dess sällsynthet förtienar anmärkas.

Aanteckning i Skäfthammars-Gimo kyrkboken 1791

Kort efter midsommardagen 1993 samlades gimoborna till ett rådslag varvid de fällde ogina och även hätska ord om socknens 500 främlingar, tagna till Gimo av Statens Invandrarverk. Det som där sades blev samma dag, genom televisionsns försorg, känt för alla andra inbyggarna i Riket, vilket för dess för Gimos rykte beklagansvärda följder förtjänar anmärkas.

1. Om Gimo torg

Om Gimos historiska hjärta bör man rimligtvis säga att det ligger under den lilla bron intill Herrgården, just där Stordammen öppnar sitt lilla fall och där man än idag kan beskåda resterna av hammaren. Men det Gimo som grundades 1615 av kronans befallningsman Hans Sigvardsson finns inte längre. Det nya, rest på ett gärde nästan en kilometer längre bort, saknar bokstavligen förbindelse med det gamla. För att ta sig från centrum och bostadskvarteren till dess ursprung vid fallet måste man antingen ut på landsvägen eller in genom skogen. Det är kvarlevorna av Gimos framtid som idag avskiljer byns gamla hjärta från dess nuvarande kropp: mellan samhället och bruket ligger moderna industrilador, de ännu fungerande och de redan nedlagda. Norr om industrierna, där nästan ingen bor, är Gimo hänförande vackert, ombonat av gamla träd, harmoniskt och lummigt. Söder om arbetet, där man lever och dör, härskar vinden, de underhållsfria taggbuskarna och 60-talets bolådor varvade med amerikanska villakvarter. Här finns det inte heller några gamla träd. Det nya Gimo står på en åker.

På det vindpinade torget finns efter klockan sju sällan några svenskar. De av Gimos 3000 inbyggare som vid den tidpunkten inte har något annat för sig räcker inte till för att befolka gatorna. Vill de idka umgänge använder de telefonen, önskar de se på hockey tar familjen bilen. Men på torget finns två telefonkiosker och eftersom de 500 asylsökande varken har bil eller telefon behärskas kvällstid Gimos torg av bosnier, iranier, albaner, somalier, ugandier eller någon annan av de 35 nationaliteter som invandrarverket placerat i utkanten av byn. Om det inte vore så kallt och ICA:s och Konsums fasader inte genast röjde breddgraden, och om inte de svarta, bruna och vita tilltalade varandra per kompis (”kom kompis, spela biljard”) skulle man kvällstid kunna tro sig befinna i en förort till Neapel eller Amsterdam.

No comments yet

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: