Hoppa till innehåll

Rivningen av Gimo: 4

december 13, 2008

4. Svenska normer

”Antingen sköter de sig enligt svenska lagar – eller så får de en enkel biljett hem! Punkt slut!” En lång och våldsam applåd. Det är den 1 juli 1993, två tv-kanaler filmar gimobornas första offentliga samtal någonsin om flyktingförläggningen. Det är varmt, björkarna susar utanför den ljusa möteslokalen. Ett historiskt ögonblick, ty detta nyhetsinslag kommer att följas av flera och på hösten 1993 blir Gimo rasisthålan nummer tre i Sverige, efter Trollhättan och Sjöbo. För säkerhets skull visar Rapport en karta med dessa tre ortnamn på.

Det måste sägas med en gång: sammanställningen var skändlig. Skånska Sjöbo hade efter en omröstning sagt nej till femton flyktingar som man inte ens sett. I uppländska Gimo med omnejd har man genom åren hyst tusentals främlingar och erbjudit kommunplats åt hundratals som fått stanna i landet. Däremot är det sant att Gimoborna inte samtalade med varandra denna dag. De skrek, de buade ut misshagliga svar, visslade, grimaserade och föll varandra i talet. De betedde sig, kort sagt, som en mobb i vardande. Men vad var de de sade?

Det är lätt att få reda på, i de fem inslagen (tre i Rapport, två i TV4) förekommer i stort sett samma personer och de upprepar samma klagomål. Att flyktingar stjäl bensin ur bilarna, att de är ute mitt i natten och drar, att nu får det vara nog, att vi skall upp och jobba men får inte sova på nätterna, att de är för många, att de gör inbrott på pizzerior, att de är för många, får för mycket bidrag, att de är för många, att de får komma sams där nere i Bosnien istället för att komma hit, att Sverige hjälper fel personer, att de inte städar. Att de är för många. Och att de inte följer de svenska normerna.

Numer är även de gimobor som själva gett hals på mötet (skäligen) förgrymmade över televisionens bild av deras samhälle. Själv kan jag inte undgå att tänka att en sorts pervers rättvisa har skipats. TV:s gimorapporter var, som vi skall se, lika generaliserande och platta som stormötets bilder av Gimos flyktingar.

No comments yet

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: