Hoppa till innehåll

Folkhälsan lever farligt

april 14, 2009

Folkhälsan lever farligt. Det är vård som saknas – inte staket.

DN 060808

Jag har för ovana att pröva min omgivning med aprilskämt. De säkraste har visat sig vara utspelen från Folkhälsoinstitutet. Påstår jag att de kräver hjälmtvång för åldriga fotgängare väcker det harm, men få tvivlar på att det är sant. När det gäller att värna vår hälsa anses institutet istånd till det mesta. Ett tiotal bekanta köpte aprilnyheten att våra FN-soldater måste tas hem från Balkan eftersom elaka serber blåste tobaksrök på dem.

Det heter att ett gott skratt förlänger livet. I den meningen har säkert Folkhälsoinstitutet bidragit till folkhälsan. Men nu fastnar skrattet i halsen.

Häromveckan kastade sig en ung man ned från Stadshustornet. Det dröjde bara någon dag innan FHI presenterade sin egen analys av problemet. (Som är ofantligt. Över 1300 svenskar tar sitt liv varje år, mångdubbelt fler än de som dör i trafiken.)

Institutet fann att det var gravitationen som tog mannens liv. Slutsats: Problemet består av höga byggnader, samt räls som man kan kliva ut på. Botemedlet: Om man gör dem oåtkomliga kommer självmorden att minska.

Ja, det sade docenten Sven Bremberg på fullt allvar, i SvD den 29.7. I december skall han ha utrett färdigt hur många miljoner som behövs för att hägna in självmordsfähiga broar och tågspår.

Jag förväntade mig en våg av skratt över ledarsidorna. Men inte heller där tar man tydligen hälsoingenjörerna på allvar. Då skall jag göra det. Ty om detta är institutets eget självmordsförsök, kan det vara på tiden med litet hjälp på traven.

Jag vet inte vad det kostar att mura igen fönstren på höga hus, slå stålnät runt torn och broar och hägna in all räls. Men jag vet att om man så förvandlade hela landet till en igelkott av taggtråd – och om de förtvivlade inför denna åsyn genast återfick livslusten och inte gick och dränkte sig istället – skulle självmorden minska med 11,6 procent. Så stor är andelen självspillingar som hoppar från en höjd eller framför tåget.

Jag ber om ursäkt för denna makabra räkneexercis. Men tydligen känner man inte till på FHI att tre av fyra översiggivna tar till repet, tabletterna eller bössan. Eller att orsaken till deras förtvivlan inte är ”farliga miljöer”, utan ensamhet, förlust av mening, existentiella nederlag samt allas vår oförmåga att hantera desperation hos nästan.

Mannen som hoppade från Stadshuset sökte sig till psykiatrin dessförinnan. Där hade man inte tid med honom. Varannan svensk självspilling, berättar statistiken, har sökt hjälp men inte fått den i tid. Varför? Statens Folkhälsoinstitut är en del av svaret.
Maciej Zaremba

Okunskapens lov. Somliga upptäckter borde inte få äga rum.
DN 070419

Forskare vid universitetet i Linköping har funnit att en stressad tupp blir dummare än en ostressad. Så långt känner jag ingen oro. Men så hävdar de vidare att den plågade fågelns dumhet går i arv. Också kycklingbarnen visar svag begåvning, vilket syns i generna. Slutsats: Hur hönsen lever påverkar deras avkomma.

Är det bara jag som blir stressad av nyheten? Skulle Gregor Mendel ha haft fel, skulle Jean-Baptiste de Lamarck få rätt? Den senare hävdade att arterna förändras genom att förvärvade egenskaper går i arv. Giraffen fick sin långa hals genom idog stretching. Men skulle den börja beta gräs i stället, skulle med tiden både halsen och spirorna förkortas. Likadant med människan. Hjärnan växer av tänkandet, musklerna förtvinar av sittandet. Det är Lamarcks teori. Den anses helt vederlagt – av både Darwin och Mendel.

Om den nu ändå skulle visa sig sann får vi skatta oss lyckliga, som fick leva vårt liv i okunskapens mörker. Ty den värld där Lamarcks läror bevisats till fullo kommer att vara ett förfärligt ställe. Så mycket att lägga till rätta! Och sådant ansvar… Det lär bli profeternas tid, och despoternas. Jag anar en ny religion vars frälsning blir helt jordisk – en ny människa, oförmögen till ondska, framskapad genom sekler av träning i kärlek och fredsälskan, en framodlad Messias.

Kommer de stressade få lov att avla barn? Tveksamt. Kommer barn att klandra sina föräldrar för det mesta? Troligen. Och vilken marknad för familjeterapeuterna: ”Kalle lille, pappa kunde inte veta att det var biceps och inte pannloberna som du önskat större …”

Ni skrattar kanske, med det är allvar. Lamarckismen är en ideologi för total makeover. En österrikisk biolog och socialist, Paul Kammerer, insåg det redan på 1910-talet. Om människans arvsmassa inte påverkades av revolutionen – ja, då var socialismen ett tröstlöst harvande med ständigt nya generationer. Mendels genetik gjorde människan till slav under det förflutna. Men Lamarcks teori skulle göra henne till framtidens herre!

På den grunden blev Paul Kammerer på 20-talet orakel i Moskva. Också Stalin fann nämligen Mendels genetik ”reaktionär”. Den förnekade att socialismens skulle kunna ge upphov till en ny människa, som var genetiskt bättre än den borgerliga. För att hjälpa sanningen på traven lät Stalin mörda de ledande anhängarna av Mendel, varpå lamarckismen blev den enda sanna evolutionsteorin. Vilket gällde i Sovjet fram till 1965.

Hur det gick för Paul Kammerer? Han blev professor i Moskva 1926, men sköt sig för pannan samma år, då det uppdagades (i tidskriften Nature) att de paddor som han hävdat började skifta färg och form till följd av förändrad miljö, i själva verket injicerats med bläck.

Detta berättas till lärdom och varnagel.

MACIEJ ZAREMBA

No comments yet

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: