Hoppa till innehåll

Hovrättspresidenten bestämmer inte över grundlagen

april 14, 2009

Hovrättspresidenten bestämmer inte över grundlagen
DN 960524

JAG beklagar att jag måste korrigera Birgitta Bloms upplysningar. Jag skall börja från slutet. Birgitta Bloms huvudinvändning:

”jag hade inte någon som helst kännedom om det narkotikamål som Zaremba nämner” jävas av hennes eget yttrande till JK (Dnr R 74/95). Av sidorna 3-4 framgår att hon kände till målets inriktning och omfattning senast den 8 december, det vill säga minst fyra dagar innan hon fråntog hovrättsrådet Rexed referentskapet i detta mål. Enligt samma yttrande städslade Birgitta Blom Ingemar Rexeds ersättare i detta mål flera dagar innan Rexed själv fick veta (av en underordnad) att han skulle ersättas.

För det andra: hovrättsrådet Rexed fråntogs endast detta mål och inga andra. Han fullföljde och dömde mellan den 12 december och 5 januari i inte mindre än 12 mål, flera av dem mycket omfattande. Han hade också, i motsats till vad Birgitta Blom skriver under punkt 3, under januari 1996 ansvar för en rotel (avd. 7 vid hovrätten).

Birgitta Bloms motivering till hennes beslut – att det ”som följd av hovrättsrådets inplacering hade uppstått en kris” som ”lett till” en annan domares ”sjukdomstillstånd” – rör sig med så osäkert formulerade orsakssamband att den undflyr all granskning och kommentar. Grundlagens skrivningar är klarare: Domstol får ej inrättas för särskilt mål. (2 kap 11 par RF) Det var emellertid just vad som skedde när domare Sundström ersatte domare Rexed i mål nr B 2556/95. Nog vet jag att grundlagen inte hindrar presidenten från att flytta en domare till en annan avdelning, liksom brottsbalken inte hindrar medborgare från att köra bil. Men kör man vårdslöst, bryter man mot lagen. Och flyttar man domare från ett mål (om så till en annan avdelning), kränker man grundlagen. Det borde inte ha undgått en så erfaren jurist som Birgitta Blom. Liksom att grundlagen står över hovrättens arbetsordning.

Den 1 mars 1996 efterträddes Birgitta Blom som hovrättens president av Johan Hirschfeldt. Dennes första åtgärd blev att avskaffa den så kallade ”poolen” av domare utan fast avdelningstillhörighet, vilket innebar att hovrättsrådet Rexed återgick till normal tjänstgöring. Därmed tycks ordningen vid Svea hovrätt återställd. Återstår att invänta justitiekanslerns värdering av hur den brutits. Anmälan till JK inkom för fem månader och tio dagar sedan.

MACIEJ ZAREMBA

No comments yet

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: