Hoppa till innehåll

Juridikens röst om livsfrågor

april 14, 2009

Juridikens röst om livsfrågor

DN 92 03 01

NÄR JAG LÄST mig yr på konstrecensioner eller sett för mycket på TV brukar jag återställa tilltron till svenskans saklighet genom att studera husorganet Svensk Juristtidning (SvJt).

I Juristtidningen härskar nämligen litotesen, alltså underdriften: ”Domstolen fann att Nilsson besvärades i sin argumentation mot Karlsson av det vassa föremål som Karlsson under meningsutbytet stuckit in i Nilssons bål.” Just denna sats har jag ännu inte funnit i SvJt: men jag fortsätter att hoppas.

Juristtidningen läses väl uteslutande av jurister och en och annan insiktsfull ledarskribent. Det är synd. Här odlas en måhända inte sprakande men utomordentligt klar och ibland rent av vacker svenska. Därtill dissekeras praktiskt taget allt, eftersom i vår tid kan alla livsfrågor göras till föremål för lagstiftning. Juristtidningen är verkligen en existentiell publikation: lagar handlar ju om konflikter mellan och inom människor.

En allvarlig brist vidhäftar dock SvJt, rättsfilosofiskt är den nästan helt steril. Det beror nog på vår lokala rättstradition, som på frågan ”varför är mord förbjudet” allvarligt svarar ”enär riksdagen stiftat en sådan lag”. Ibland lyckas SvJt dock med att häckla sin egen begränsning, som i Percy Bratts och Hugo Tibergs dråpliga redogörelse häromåret för hur högsta domstolen bar sig åt för att fastställa huruvida ett sjökort kunde betraktas som navigationshjälpmedel. Man hyste in i det sista allvarliga tvivel, ty vår rättstradition förbjuder att fråga: ”Kan man navigera utan sjökort?” I stället frågar man: ”Har någon myndighet sagt vad sjökort är?”

Att då och då bli påmind om sådant är skäl nog för att bläddra i de blåa häftena.

MACIEJ ZAREMBA

No comments yet

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: