Hoppa till innehåll

Okunskapens lov. Somliga upptäckter borde inte få äga rum.

april 14, 2009

Okunskapens lov. Somliga upptäckter borde inte få äga rum.

DN 070419

Forskare vid universitetet i Linköping har funnit att en stressad tupp blir dummare än en ostressad. Så långt känner jag ingen oro. Men så hävdar de vidare att den plågade fågelns dumhet går i arv. Också kycklingbarnen visar svag begåvning, vilket syns i generna. Slutsats: Hur hönsen lever påverkar deras avkomma.

Är det bara jag som blir stressad av nyheten? Skulle Gregor Mendel ha haft fel, skulle Jean-Baptiste de Lamarck få rätt? Den senare hävdade att arterna förändras genom att förvärvade egenskaper går i arv. Giraffen fick sin långa hals genom idog stretching. Men skulle den börja beta gräs i stället, skulle med tiden både halsen och spirorna förkortas. Likadant med människan. Hjärnan växer av tänkandet, musklerna förtvinar av sittandet. Det är Lamarcks teori. Den anses helt vederlagt – av både Darwin och Mendel.

Om den nu ändå skulle visa sig sann får vi skatta oss lyckliga, som fick leva vårt liv i okunskapens mörker. Ty den värld där Lamarcks läror bevisats till fullo kommer att vara ett förfärligt ställe. Så mycket att lägga till rätta! Och sådant ansvar… Det lär bli profeternas tid, och despoternas. Jag anar en ny religion vars frälsning blir helt jordisk – en ny människa, oförmögen till ondska, framskapad genom sekler av träning i kärlek och fredsälskan, en framodlad Messias.

Kommer de stressade få lov att avla barn? Tveksamt. Kommer barn att klandra sina föräldrar för det mesta? Troligen. Och vilken marknad för familjeterapeuterna: ”Kalle lille, pappa kunde inte veta att det var biceps och inte pannloberna som du önskat större …”

Ni skrattar kanske, med det är allvar. Lamarckismen är en ideologi för total makeover. En österrikisk biolog och socialist, Paul Kammerer, insåg det redan på 1910-talet. Om människans arvsmassa inte påverkades av revolutionen – ja, då var socialismen ett tröstlöst harvande med ständigt nya generationer. Mendels genetik gjorde människan till slav under det förflutna. Men Lamarcks teori skulle göra henne till framtidens herre!

På den grunden blev Paul Kammerer på 20-talet orakel i Moskva. Också Stalin fann nämligen Mendels genetik ”reaktionär”. Den förnekade att socialismens skulle kunna ge upphov till en ny människa, som var genetiskt bättre än den borgerliga. För att hjälpa sanningen på traven lät Stalin mörda de ledande anhängarna av Mendel, varpå lamarckismen blev den enda sanna evolutionsteorin. Vilket gällde i Sovjet fram till 1965.

Hur det gick för Paul Kammerer? Han blev professor i Moskva 1926, men sköt sig för pannan samma år, då det uppdagades (i tidskriften Nature) att de paddor som han hävdat började skifta färg och form till följd av förändrad miljö, i själva verket injicerats med bläck.

Detta berättas till lärdom och varnagel.
MACIEJ ZAREMBA

No comments yet

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: