Hoppa till innehåll

Orent beslut fälla PO

april 14, 2009

Orent beslut fälla PO
DN 92 04 29

I GÅR MEDDELADE allmänhetens pressombudsman Hans-Gunnar Axberger att han lämnar sin post. Det är en på flera sätt uppseendeväckande händelse. Våra ombudsmän, av vilket slag de nu vara månde, lämnar ytterst sällan frivilligt sina prestigefyllda positioner, och nästan aldrig av principiella skäl. Ännu intressantare är själva principen. Att det nu blir strid om den säger en del om vår brytningstid.

Pressens opinionsnämnd, sammansatt av representanter för medier och allmänhet, har nämligen funnit att Hans-Gunnar Axberger själv avvikit från ”god publicistsed”. I en artikel i Moderna Tider kommenterade han den icke namngivne ”La Reine-mannens” brottslighet och förutsade utgången av den ännu pågående rättsprocessen. Det var det senare Axberger fälldes för. Men nämnden var oenig, ordföranden och en av ledamöterna ville fria artikeln.

Det är ett absurt beslut. Samma nämnd hade nämligen tidigare friat en Aftonbladetartikel om La Reine-mannen där denne förekom med bild, namn samt brottsregister och av journalisten ansågs höra hemma i cellen. Och att denna artikel ansågs inte ”i någon nämnvärd grad kan ha bidragit till att ytterligare skada NN:s anseende”. Så varför fäller man nu Axberger?

SVARET FINNS I nämndens uttalande. Normalt är det tidningar, inte enskilda skribenter, som bedöms av nämnden. Men här omnämns inte bara Axberger med namn, även hans funktion som pressombudsman noteras. Nämnden har uppenbarligen särbehandlat anmälan mot Hans-Gunnar Axberger, på annat sätt går beslutet inte att förstå.

Därför är beslutet orent. Det ger sig ut för att gälla pressetik men är nog mest ägnat att konservera ett traditionellt och ganska auktoritärt förhållande mellan medborgerlighet och ämbete. Ytterst handlar det om i hur hög grad man kan lita till medborgarnas förmåga att tänka på egen hand.

Iden att det är olämpligt när ämbetsmän utanför tjänsten ger uttryck åt sina personliga ställningstaganden i kontroversiella frågor bygger dels på förvissningen om att vår auktoritetstro är så stark att vi kommer att svälja vederbörandes åsikter, dels på ängslan för att vi förlorar tilltron till generaldirektörens oväld i samma ögonblick som vi upptäcker att han personligen hyser åsikter som han som ämbetsman förutsätts glömma bort. Denna ide förutsätter att när vi inte känner till generaldirektörens åsikter antar vi att han inte har några.

DET ÄR FÖGA uppbyggligt, men egentligen inte förvånande, att det var mediefolket i den oeniga nämnden som fällde pressombudsmannen. Trots att PO inte är någon myndighetsperson – han är ju en i högsta grad civil allmänhetens ombudsman – behandlas han av opinionsnämnden och av ledarskribenterna som vore han statens domare. Men auktoritetstron är fortfarande stark också på tidningsredaktionerna, och det anses till exempel ytterst olämpligt att en nyhetsjournalist offentligen vädrar sina åsikter om de ämnen han har att bevaka. Man räds trovärdighetsförlust.

Är det med rätta? Är det inte i själva verket att på förhand sätta underbetyg på läsarens omdöme? Och är det riktigt sunt att journalister, domare, pressombudsmän och skattmasar låtsas att de inte är medborgare och avstår från sin yttrandefrihet? Är det ägnat att öka deras trovärdighet?

JAG TVIVLAR PÅ DET. Och under alla omständigheter bidrar inte denna förmyndaraktiga återhållsamhet till att berika den offentliga debatten. I det avseendet framstår Hans-Gunnar Axberger närmast som ett föredöme. Han har medvetet tonat ned det ämbetsmannamässiga i sin ställning till förmån för en diskuterande hållning. Där man av hävd förväntat sig domslut har han i stället inbjudit till dialog. För det bannas han nu – indirekt förstås – av pressens opinionsnämnd. Inte så märkligt egentligen. Axbergers attityd är nog en kännbar provokation för alla dem som tror att auktoritet bevaras bäst genom tystnad. Men vilken hållning har framtiden för sig?

MACIEJ ZAREMBA

No comments yet

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: