Hoppa till innehåll

Regeringen Persson förödmjukar rikets högsta revisor

april 14, 2009

Regeringen Persson förödmjukar rikets högsta revisor
DN 99 09 28

Nu har det hänt igen. De bråkar med varandra på ämbetsverk och departement, framgår det av tidningar och tv. Riksrevisionsverkets Inga-Britt Ahlenius bråkar med finansministern Bosse Ringholm, eller om det nu är tvärtom.

Att bråka har i svenskan ett entydigt negativ klang. Man tänker genast på oväsen, uppträden och oordning. Redan på dagis får vi lära oss att bråka är fult och framför allt onödigt: Bråkar gör bara de dumma – läs oförståndiga, oresonliga och obehärskade personer som inte vet att ta förnuftsskäl. Den som väljer att beskriva en konflikt i termer av bråk förmedlar just detta omdöme: i denna konflikt finns nog ingen sak, bara en myckenhet otillbörliga känslor. Den som talar om bråk talar oftast om andra, och alltid litet von oben.

Men redan en snabb titt i tidningsläggen visar att detta bagatelliserande ord används mycket ofta. Den jugoslaviska oppositionen bråkar inbördes får vi veta, konflikten om sjukhushyror i Stockholm blir till ”Ny runda i bråket på Karolinska” och till och med sammanstötningen mellan Italien och Turkiet (om PKK-ledaren Öcalan) presenteras med samma ord som handgemängen på fotbollsläktarna. Det är lätt att peka på en rad allvarliga intressekonflikter och principiella tvister som gärna blir till ”bråk” i svenska tidningsrubriker.

Hur skall man förklara detta missbruk av ordet? Varför står det bråk där det borde stått konflikt? Se där, en uppgift för folklivsforskningen. Själv misstänker jag att oskicket är en sorts besvärjelse. Att reducera en konflikt till bråk är ett sätt att öka tryggheten. Det är den ständigt neutrales metod att övertyga sig själv om att det som händer därute inte angår honom, inte kräver något ställningstagande. Vem vet, kanske var kalla kriget när allt kommer omkring också en sorts bråk mellan stater som inte förstod bättre?

Affären Ahlenius versus Ringholm är, de senaste turerna till trots, inget bråk. Konflikten gäller inte personer, den handlar om hur Sverige skall styras. Är det lämpligt att polisen utreder sina egna missgrepp? Hade skandalerna i Motala och Gävle fått blomma ut om inte kommunens revisorer varit gamla partikamrater till kommunalråden? Hade Apoteksbolagets fallskärmar fått vecklas ut om Riksrevisionsverket tillåtits granska verksamheten? Och kan detta verk agera självständigt så länge som dess chef när som helst kan avsättas av dem som hon skall granska? (Ett arrangemang som Sverige är praktiskt taget ensamt om i Europa.)

Inga-Britt Ahlenius har i åratal, med stor energi och integritet, drivit dessa frågor. Hon har påtalat de incestuösa förhållandena i staten och efterlyst starkare, mer professionella och framför allt mer oberoende granskningsorgan på alla nivåer. ”Sverige har en mycket lägre kontrollnivå i statsförvaltningen än andra jämförbara länder”, skrev hon i DN 22/2 1996. Det var också Ahlenius (och Hans-Gunnar Axberger) som tidigt ifrågasatte Sigvard Marjasins sätt att leda den gamla Palmekommissionen. ”Internt bråk förlamar Palmekommissionens arbete”, löd rubriken den gången.

Den utdragna tvisten om Inga-Britt Ahlenius ställning är därför både principiell och symbolisk, vilket också påpekats av statsvetaren Sverker Gustavsson (DN 22/9). De till synes pikanta missförstånden om telefonbesked är trots allt struntsaker som inte får skymma konfliktens egentliga innebörd. När regeringen Persson genom att dröja med förordnandet gör sitt bästa för att offentligen förödmjuka rikets högsta revisor är det på samma gång en demonstration av maktens aversion mot självständiga kontrollorgan och en tydlig varning till verkschefer och andra som i likhet med Inga-Britt Ahlenius sätter sin integritet före underdånig lojalitet. Men framför allt är det en uppvisning i grovhet som ett effektivt maktmedel.

MACIEJ ZAREMBA

No comments yet

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: