Hoppa till innehåll

Serber mot Pale

april 14, 2009

Serber mot Pale. Maciej Zaremba om oppositionen mot Karadzic
DN 950830

Många serber stöder den bosniska regimens krav på territoriell integritet, skriver Maciej Zaremba. Han har mött en av dem, Mirko Pejanovic, i Sarajevo och rapporterar om kontakter mellan bosniska politiker och bosnienserber som är kritiska mot Karadzic.

PROFESSOR Mirko Pejanovic är serb, ledare för Serbiska medborgarrådet (SGV) och tillika ledamot av det sju personer starka presidentråd som regerar republiken Bosnien-Hercegovina. Han räknar upp alla andra betydelsefulla poster inom statliga områden som innehas av serber: armén, domstolarna, departementen, diplomatin. Sedan säger han att vara serb i Bosnien är också att vara utsatt för misstro, att vara först i kön till permittering och sist till pass eller utresetillstånd. Inte enligt lagen, men väl i realiteten.

Men vad begär ni i ett sådant läge? När våra fränder dagligen dödar barn i detta land? Det är en ofrånkomlig psykisk reaktion. Endast ett slut på kriget kan lösa Bosniens serber från denna situation.

Ser ni inga tecken på ”islamisering” av Bosnien?

– Det är vad Karadzic brukar hävda, inte sant? Att Europa måste försvara sig mot fundamentalismen och att han är mannen att göra det. Men ni borde i stället oroa er för Bosniens totala ortodoxiering. Se er omkring: Karadzics styrkor behärskar redan 70 procent av detta land och de har förstört samtliga moskéer i sin väg, inklusive dem i Banja Luka där det inte förekommit några strider.

Islam har funnits i Bosnien sedan 1400-talet och med undantag för några lätt räknade tillfällen har Bosniens muslimer aldrig förtryckt andra trossamfund. Nu finns det två miljoner muslimer i Bosnien och ytterligare en miljon på flykt – vi har ingen rätt att tala om islamisering. Karadzics tal om fundamentalism är inget annat än en ursäkt för förbrytelse. Så låt oss byta ämne.

Vad anser ni om den ortodoxa kyrkans roll i detta krig?

– Jag har stor respekt för kyrkor och präster i allmänhet. Men inte för de präster som inte kan skilja mellan gott och ont, som uppträder tillsammans med krigsförbrytare eller stöder politiker som i religionens namn kastar ut människor från deras hem.
Kan ni bekräfta uppgifter att den ortodoxa kyrkans ledning har uppmanat sina präster att lämna Sarajevo?

– Ja. Denna kyrka har förrått sina trogna.

Vem är ansvarig för detta krig?

– De som har mest makt i världen. Förenta nationerna, Europeiska unionen. Men det startades av dem som hade mest makt i Jugoslavien: Slobodan Milosevic och den jugoslaviska armén. Om nu serbernas intressen varit hotade i delrepublikerna hade serberna, som den största folkgruppen, alla medel att värja sig. I stället gick de till angrepp mot alla andra. Men jag vill också hålla alla partier med nationalism på programmet ansvariga för det som hänt.

Anser ni att ett militärt ingripande av EU eller Nato skulle kunna skapa en grund för en rättvis fred i Bosnien?

– Ja. Man måste i första hand använda sig av politiska medel. Men den som konsekvent förkastar alla politiska lösningar måste ställas inför ett ultimatum om ett väpnat ingripande. Får Karadzic hållas kommer han att kriga till den sista bosniern, den sista serben eller varför inte, till den sista ryssen. Jag tror att han har en ambition att dö på slagfältet som den störste av alla krigsförbrytare.

Rajko Zivkovic, medarbetare i presidentpalatset, påpekar att professor Pejanovic är minst lika representativ för bosnienserberna som den där Karadzic på andra sidan bergen:

Av de 1,3 miljoner serber som bott i Bosnien-Hercegovina före kriget har 350 000 nämligen flytt striderna (till Serbien och Montenegro), 120 000 försvunnit, flytt till väst eller dödats och 150 000 lever i den bosniska staten. Följaktligen härskar Karadzic över mindre än hälften av Bosnien-Hercegovinas serbiska befolkning. Och därför, summerar viceordföranden i SGV Rajko Zivkovic, är det sannolikt att Mirko Pejanovic i Sarajevo är en bättre talesman för de bosniska serbernas intressen än krigsförbrytaren Radovan Karadzic i Pale.

Och det tycks ligga en hel del i detta. Enligt flera bedömare i Sarajevo åtnjuter Pejanovic ett mycket gott anseende också på andra sidan fronten och hans nämns också som USA:s främste kandidat till medlarposten i själva Bosnien den dag Radovan Karadzic och hans män är borta.

En av de många paradoxerna med Sarajevos perspektiv är att härifrån framstår Karadzics kriminella republik som mindre enhetligt hatisk och serbochauvinistisk än den förefaller sedd genom europeiska medier. Det beror i första hand på språkbruket.
I bosniska medier talas det nästan aldrig om ”serbisk aggression”. Det heter ”Karadzicserber”, ”Paleregimen”, ”aggressorn”, eller i värsta fall ”cetniker”. Och först i Sarajevo får jag lära mig att den 25 maj i Perugia sammanträffade en rad bosniska politiker och intellektuella (bland dem viceordförande i Bosniens socialdemokratiska parti Sejfudin Tokic) med Karadzicoppositionella politiker från de ockuperade områdena: bland dem Milorad Dodik, Mica Carevic, Milorad Zivanovic och Mladen Ivanic.
Enligt Adil Kulenovic i Sarajevo, en inflytelserik chef för de oberoende radio- och TV-stationerna ”99”, som också deltog i mötet, skrev dessa ansedda, men numera helt tystade Karadzicmotståndare under på den bosniska regeringens viktigaste krav:

Bosnien-Hercegovinas territoriella integritet, rätt för alla flyktingar att återvända, rannsakan och bestraffning av alla krigsförbrytare och en politisk lösning av konflikten.

Efter sin återkomst till Banja Luka blev de flesta av dessa oppositionella utkastade ur parlamentet såsom varande landsförrädare. De riskerar nu sitt liv. Så kanske finns det ett gott skäl för Carl Bildt att besöka Banja Luka utan att för den skull behöva kohandla med uppenbara krigsförbrytare.

MACIEJ ZAREMBA

No comments yet

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: