Hoppa till innehåll

Symbol för serbiskt mod

april 14, 2009

Symbol för serbiskt mod. Natasa Kandic i Belgrad dokumenterar övergreppen på albaner
DN 990528

Under belägringen av Sarajevo inträffade det emellanåt att serbiska granater ämnade för salutorget inte exploderade. För det mesta var det fråga om fabrikationsfel. Men det hände att förklaringen till den uteblivna krevaden stod skriven med krita på blindgångaren själv: “Nisu svi Srbi isti”, det vill säga: “Alla serber är inte likadana.” Avsändaren hade alltså underlåtit att avlägsna det stift som avskiljer sprängämnet från detonatorn.

I och för sig hade de belägrade inga skäl att tro att alla serber var lika dem som roade sig med att öva prickskytte på skolbarnen. Det fanns tiotusentals serber i den omringade staden och de slogs tillsammans med bosniaker, kroater och andra mot Radovan Karadzics bosnienserber och mot idén om den etniskt renade staten. I dag har förmodligen de flesta hunnit glömma att det var en serbisk överste – Jovan Divjak – som ledde Sarajevos försvar eller att Mirko Pejanovic, ordförande för Sarajevos serbiska råd, år 1995 inte tvekade att peka ut landsmannen Karadzic som krigsförbrytare. (För sin integritet belönades Pejanovic 1995 med det alternativa Nobelpriset). För de flesta bosniaker och kroater är inte alla serber likadana.

Att under ett krig öppet gå emot sina etniskt uppjagade landsmän och ta “fiendens” parti kräver ett stort mod och inte litet av självövervinnelse. I det bombade Belgrad, där en blandning av frustration, rädsla och propaganda piskat upp en hatstämning mot alla som törs yttra ett kritiskt ord om fördrivningen av albanerna krävs det än större mod. Följaktligen har de flesta oppositionella tystnat. Desto mer beundransvärda är de fåtaliga undantagen.

Jag antar att när den rödbruna mardrömmen är över, och Serbien skall försöka hitta andra hjältar än de krigare vars mannamod härdats i strider mot obeväpnade, kvinnor och barn, kommer Natasa Kandic att bli symbolen för serbiskt mod. Kanske får hon en dag ett monument i det nya Belgrad – och man får innerligen hoppas att det inte blir som martyr.

Natasa Kandic, en 53-årig sociolog och grundare av Humanitarian Law Center (HLC) i Belgrad, är i dag nästan ensam i Serbien om att öppet och under egen- namn berätta om förbrytelserna i Kosovo. Sedan hennes rapporter genom den nya censurlagen 1998 utestängts från alla tidningar lägger hon ut dem på Internet. Trots uttryckliga hot, understrukna av mordet på hennes medarbetare och nära vän, den albanske människorättsjuristen Bajram Kelmendi och hans två söner, trots att serbisk polis lyckats skrämma några av hennes medarbetare halvt från vettet, fortsätter hon att detaljerat och sakligt, efter att ha kontrollerat alla fakta, berätta om fördrivningar, misshandel och mord i Kosovo. Hon har vid flera tillfällen lyckats ta sig till Pristina, för att bistå några av sina albanska och serbiska vänner med förnödenheter, smuggla ut andra till säkrare platser och i övrigt dokumentera övergreppen.

“Det är inget märkligt med detta”, säger hon per telefon från Belgrad. “Jag har bevakat mänskliga rättigheter i många år, jag hade medarbetare i Pristina, det var min plikt att åka dit. För mig är det ingen skillnad mellan människor i Belgrad och i Pristina. Men den officiella propagandan har varit mycket framgångsrik: den har lyckats övertyga folk om att det är terrorismen som polisen och armén bekämpar i Kosovo. Och efter två dagar av bombningar fokuserade också oberoende organisationer all sin kritik på Nato.

I Belgrad tycker folk att det som drabbar dem är orättvist, att de är utsatta för en kollektiv bestraffning, och de har inte kraft att tänka på vad som samtidigt händer med albanerna. Och de har inte heller sett det som jag ser i det förödda Kosovo eller bland de fördrivna i Montenegro. Jag kan jämföra propagandan med vad jag ser på platsen. Det är till exempel uppenbart att serbiska paramilitärer hämnades på albaner i Pec, Istok och Mitrovica för Natos bombattacker. De upplyste de människor som de fördrev att de ju kunde klaga hos Nato.

I Belgrad saknar vi el och vatten. Det är inte lätt och jag tycker inte att Nato har rätt att bestraffa befolkningen på det sättet. Men när jag sett vad som händer i Kosovo kan jag inte bara sitta i Belgrad och tänka på bomber. Jag är forskare. Min uppgift är att fastställa vad som är sant.”
MACIEJ ZAREMBA

FAKTA/Natasa Kandic
Studerade sociologi vid universitetet i Belgrad. Fanns med bland den handfull serbiska intellektuella (Srdja Popovic, Ivan Jankovic, Vesna Pesic, Svetlana Slapsak, m fl) som år 1990 protesterade mot upphävandet av Kosovos autonomi.

Bildade i november 1992 Humanitarian Law Center (HLC), en oberoende organisation för bevakning av mänskliga rättigheter. Redan i början av 90-talet sammanställde Natasa Kandic en faktabok om hur serbiska massmedier manipulerade bilden av kosovoalbanerna. Som direktör för HLC publicerade hon fem rapporter om kränkningar av mänskliga rättigheter i Kosovo.

Efter det att serbisk polis år 1995 börjat tvinga serbiska flyktingar från Krajina att delta i militära aktioner mot bosnier stämde Kandic och HLC den serbiska staten för brott mot mänskliga rättigheter och lyckades, efter en mycket uppmärksammad rättegång, få aktionerna ogiltigförklarade av domstolen. HLC stödjer den Internationella krigsförbrytartribunalen för forna Jugoslavien och förser åklagarna med bevismaterial.

Natasa Kandic är Haagåklagarens officiella konsult för forna Jugoslavien. År 1998 hedrades hon med EU/USApriset för demokrati och civilt samhälle.

HLC:s webbadress är http://www.hlc.org.yu. När den inte fungerar kan Kandics rapporter hittas på andra adresser. Sök på Humanitarian Law Center eller på Natasa Kandics namn.

No comments yet

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: