Hoppa till innehåll

Upprop för Sarajevo

april 14, 2009

Upprop för Sarajevo. Skådespelare och författare begär ny kulturhuvudstad hos EG
DN 930905.

Den första paneuropeiska politiska aktionen för Sarajevo kommer från skådespelare, regissörer, författare och filosofer. Den 20 september föreläggs EG:s kulturministrar en formell begäran om att utnämna Sarajevo till Europas kulturhuvudstad för vintern 1993-94.

Det handlar inte om någon symbolisk gest.

”Utmärkelsen får sin mening endast om det uttrycker ett effektivt, beslutsamt och enigt åtagande från de europeiska regeringarnas sida att skydda staden och framför allt dess befolkning”, står det i appellen.

Och som moralisk påtryckning och bevis på beslutsamhet planerar redan en rad kulturinstitutioner, teatrar och enskilda konstnärer från bland annat Frankrike, Italien och Tjeckien för sitt deltagande i en kulturfestival i Sarajevo mellan december 1993 och april 1994, oavsett om EG stöder deras begäran eller ej.

Initiativet kommer från Bosnien och konfirmeras av direktören för Sarajevos vinterfestival Ibrahim Spahic. Borgmästarna i Antwerpen och Lissabon (Europas kulturhuvudstäder 1993 och 1994) har gett sitt stöd och förbundit sig att sponsra evenemangen i den belägrade staden.

Om Europa tillåter att det gamla Sarajevo, stolt över sin tradition av mångfald och öppenhet, förstörs eller utsätts för ”etnisk rensning”, kommer Europa att oåterkalligen förlora rätten att åberopa sig på sina kulturella och historiska värden, står det i appellen.

Den har undertecknats av bland andra Dario Fo, Ingmar Bergman, Giorgio Strehler, Max von Sydow, Paolo Rosi, Bibi Andersson, P O Enquist, Erland Josephson, Michel Deguy, direktörerna för Festival d’Avignon och Festival d’Automne i Paris, Verdensteatret i Oslo med flera, bland dem några hundra serbiska konstnärer och intellektulla.

Maciej Zaremba

No comments yet

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: