Hoppa till innehåll

Vi skäms över vårt förbund

april 14, 2009

Vi skäms över vårt förbund
Expressen 931210

Svälten tystar mun. Journalister som inte kan föda sig själva eller sina familjer riskerar att förvandlas till svansviftare vid maktens matskålar.

I Ex-Jugoslavien pågår sedan länge en systematisk utsvältning av yttrandefriheten. Journalister, författare och andra opinionsbildare marginaliseras, trakasseras, förnedras, sparkas – som ett led i den nationalistiska krigföringen.

Denna ideologiska rensning av offentligheten resulterar inte bara i ett stort antal personliga tragedier – den ugör också ett hot mot alla försök att etablera förnuft och demokrati i det postkommunistiska Europa.

Därför är det inte bara av humanitära utan också politiska skäl viktigt att, bokstavligt talat, försöka hålla liv i journalister och andra intellektuella i Ex-Jugoslavien som fortfarande vägrar att låta sig tystas eller förvandlas till propagandamegafoner.

Därför pågår för närvarande en stödinsamling ”till förmån för författare, intellektuella, journalister, film- och teaterfolk som arbetar för fred, demokrati och yttrandefrihet i det forna Jugoslavien.”

Bakom aktionen och det upprop som publicerats i ett antal stora dagstidningar står Publicistklubben, svenska PEN-klubben, Svenska teaterförbundet, Sveriges dramatikerförbund och Sveriges författarförbund.

En organisation saknas, trots att dess medverkan kan förefalla självklar: Svenska journalistförbundet, SJF.

Varför? Säg det.

Förbundets ordförande, Claes Leo Lindwall, deltog i insamlingskommitténs första förberedande möte i september. Uppenbarligen tyckte han sig där ha hört nog för att kunna slå fast att det inte ligger i hans medlemmars intresse att tillsammans med andra skrivande yrkesgrupper stödja och hjälpa kolleger i Ex-Jugoslavien.

Journalistförbundet har fått möjlighet att ställa sig bakom det upprop som småningom utarbetades, men har avstått.

Vid telefonsamtal med Claes Leo Lindwall säger han nu att SJF beslöt sig för att inte ställa upp av följande skäl:

1. Det presenterades inga konkreta mål för insamlingen vid det första sammanträdet.
2. Han fick intrycket att kompetensen i insamlingskommittén var bristfällig.
3. SJF bedriver redan olika projekt i Ex-Jugoslavien.

TIll detta kan sägas:

1. Målet för insamlingen framgår av uppropet och konkretiseras just nu i de diskussioner SJF valt att ställa sig utanför.
2. I kommittén sitter en lång rad personer med stor erfarenhet av internationellt arbete, också på fältet i Ex-Jugoslavien. SJF skulle dock säkert höja kompetensnivån ytterligare, varför det är dubbelt beklagligt att förbundet valt att ställa sig utanför.
Vi, SJF-medlemmar aktiva i insamlingskommittén, tycker att vårt förbunds pösmunkiga avfärdande av projektet är förvånande och oroande.

I väntan på att Claes Leo Lindwall ska finna det mödan värt att sänka sig till författarnas, publicisternas, dramatikernas och PEN-klubbisternas kompetensnivå uppmanar vi därför journalistklubbarna att helt djärvt agera på egen hand: Medlemsavgiften till SJF är visserligen hög. Ändå tror vi att merparten av era medlemmar är villiga att avstå en tia ellet två eller tre . . . till hårt pressade kolleger i Ex-Jugoslavien. Låt en lista gå runt på redaktionen (och skicka sedan gärna en kopia till Claes Leo!)

ANN-MARIE BOSTRÖM
GABI GLEICHMANN
KATRINE MANNERFELT
PER SVENSSON
MACIEJ ZAREMBA

No comments yet

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: