Hoppa till innehåll

Historien skapas ofta av de ovetande

april 15, 2009

EU-kvalet. Historien skapas ofta av de ovetande.
DN 050420

I Knut Stålbergs lysande biografi över de Gaulle ägnas stort utrymme åt maj -68. Man inser att ungdomsrevolten, som nästan slutade i revolution, hade kanske kunnat stanna vid en beskedlig ockupation. Det var faktiskt myndigheterna som genom en radda idiotiska beslut – som att attackera Sorbonne eller fängsla en viss rödhårig student – såg till att driva halva Frankrike till generalstrejk. Makthavarna hade inte noterat att samhället förändrats, de förväxlade sina idéer med verkligheten. Men så går det ju till. Historien skapas oftast av dem som inte riktigt vet vad de gör.

Nu är det dags igen för en uppvisning i fransk självbespegling, fast med omvända förtecken. Det är Frankrikes vänster, förstår man, som inte vet vad den gör.

Omdömet har en viss tyngd, då det kommer från samme rödhårige man som 1968 ledde ockupationen av Sorbonne, Daniel Cohn-Bendit, EU-parlamentariker för tredje gången och ledare för Europas Gröna, talar på Goethe-institutet om Europas nya grundlag. Han fruktar att det kan bli nej i den franska folkomröstningen den 29 maj. Vilket i värsta fall kan inleda unionens sönderfall och garantera den amerikanska dominansen av världen. För Cohn-Bendit är denna grundlag ingen perfekt skapelse, han tror inte på sådana numera. Men det är en vändning i Europas historia: från Marknads-Europa till socialpolitikens Europa, hävdade han (i DN 16/4). Och han citerar brittiska konservativa som är av samma uppfattning. ”Fransk vänster gör jobbet åt oss”, jublar The Daily Telegraph. Om grundlagen förkastas lär det inte bli någon europeisk sociallagstiftning, inte heller något slut på EU:s protektionism mot tredje världen.

Jag tror att Röde Danny har rätt. Den 29 maj kan bli ödesdiger, mindre för Frankrike än för Serbien, Turkiet eller Burkina Faso. Eller för maktbalansen i världen. EU-projektet är i motsats till nationalpolitiken helt beroende av sin egen dynamik. Om det inte rullar framåt kryper det tillbaka. Men om franska vänsterröster stjälper grundlagen blir det av mer lustfyllda skäl, menar Cohn-Bendit. Man har fått hjärtligt nog av Jacques Chirac. Att säga nej den 29 maj är ett prakttillfälle att bli av med honom.

”Om Jacques Chirac förutom att hävda att grundlagen är bra för Frankrike och Europa lovade att avgå ifall den blir antagen, då skulle vi få 80 procent jaröster.”

Vad har han att säga till skeptiska svenskar? ”I dag har EU inga bestämmelser för utträde ur unionen. De finns i den nya grundlagen. Ni bör därför anta den. Sedan kan det vara dags att låta folket säga sin mening om medlemskapet.”

MACIEJ ZAREMBA

© Maciej Zaremba. Denna text är skyddad av lagen om upphovsrätt. Eftertryck, annan kopiering eller publicering är förbjudet utan tillstånd.

No comments yet

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: