Hoppa till innehåll

Kommunismens obegravda lik

april 15, 2009

Kommunismens obegravda lik. Den europeiska kulturens heder står på spel på Balkan

DN 930203

Kriget på Balkan är ingen naturnödvändighet. Men vem bär ansvaret? Och vad kunde ha gjorts för att förebygga det etniska våldet? ”En Marshallplan till östeuropa”, menar Sonja Licht. Nej, hellre en västlig beredskap att beivra den politiska kriminaliteten, säger Tanja Petovar, under samtalet med Henrik Berggren.

De möttes nyligen i Stockholm, två kvinnor från Serbien, för att mottaga Hiroshimafondens stora pris ”för understödjande av fred med kulturella medel”. Två intellektuella som haft modet att avvisa sitt eget folks lögner, för att tala med Adam Michnik, vars tal till pristagarna publiceras härintill.

Tanja Petovar, jurist och grundare av den första legala Helsingforskommitten i Östeuropa 1987, försvarare av oppositionella under 80-talet och krigsdesertörer under 90-talet, bildade tillsammans med Sonja Licht på våren 1991 Center for Anti-War Action i Belgrad. Numera dokumenterar hon krigsförbrytelser i forna Jugoslavien vid Institutet för mänskliga rättigheter i Oslo. Sonja Licht, sociolog och ledande expert på Östeuropas demokratiska rörelser, en av grundarna av Praxis-gruppen på 60-talet, leder flera läger för krigsskadade barn och ett centrum för etniska studier i Subotice.

Tillsammans med Zoran Mutich och Gorana Flaker i det slovenska Lubljana har de just gett ut det första numret av tidskriften IZI, Izbeglice za Izbeglice (Flyktingar för flyktingar), ämnad att motverka hatpropagandan bland jugoslaviska flyktingar världen över. Projektet har ett bankkonto i Lubljana (Lubljanska banka, Refugee Center 50100-620-133-7383-99851/6).

Hiroshimapriset, fonderat av författarinnan Edita Morris, delades förra året mellan den palestinske grundaren av Centret för judiska studier på Västbanken Muhammad Abu-Zaid och The Israeli Womens Peace Net.

MACIEJ ZAREMBA

No comments yet

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: