Hoppa till innehåll

Skåla i Cola? Öppet brev till en fransk gourmand

april 15, 2009

Skåla i Cola? Öppet brev till en fransk gourmand

DN 050610

Denna artikel finns även på franska: « Lettre ouverte à un gourmet français »

Jag kan förstå att Le Pen-anhängare röstar mot Eu-konstitutionen av olusten inför turken, av rädslan för araben eller av lust till ett eget suveränt rike, till ett annat Frankrike där man inte behöver bry sig så mycket om 1789-års idéer.

Det är rationellt.

Jag kan även begripa alla trotskister, maoister och andra –ister som insett att deras internationalistiska utopi bara kan förverkligas i ett nationellt reservat. De har rätt när de röstar nej. Ett enat Europa blir en alldeles för stor sten att välta.
Jag kan förstå ungdomen, vars ”nej” av hormonella skäl alltid framstår som radikalare än ett ”ja”, i synnerhet om det senare torgförs av någon så felklädd som Jacques Chirac.

Det är naturligt.

Jag kan även förstå suveränisterna av alla kulörer, som undanber sig några slaver, anglosaxer, ungrare, skandinaver eller annat löst folk skall vara med att skriva lagar som sedan gäller i Frankrike.

Det är väl förstått egenintresse.

Jag kan begripa att franska hantverkare, vars ekonomi inte är något vidare, fruktar den polske rörmokaren, som förför deras kvinnor medan de är på jobbet och snor deras jobb medan de är hemma. Ja, han erbjuder sina tjänster till ett längre pris. (Men bara i början. Sedan kommer han att höja. Tro mig, jag känner honom.)

Det är dock berättigat självförsvar, om än något oförenligt men alla floskler om solidaritet.

Jag kan begripa de fransmän som anser att det enda sättet att föra Europa till högre nivå av civilisation, rättvisa och kultur, är att få det att i detalj följa Frankrikes exempel. Förslaget till EU-konstitutionen var bevisligen inte franskt i alla delar. Det var en kompromiss och måste därför förkastas.

Det är logiskt.

Jag har litet svårare att förstå de fransmän som vill sätta upp Europa mot USA och av det skälet röstar nej till den författning som skulle kunna få Europa att samlas kring en gemensam utrikes-,  flykting- och skattepolitik.

Det är inte helt kartesianskt.

Jag har vissa problem med de fransmän som ogillar marknadsliberalismen, men röstar mot en författning som börjar inskränka densamma.

Det verkar en aning förvirrat.

Men det är för mig helt omöjligt att begripa de fransmän som vill försvaga nationalismen,  som ser ett historiskt framsteg i överstatlighet, som uppskattar EU-parlamentet som ett första steg mot en europeisk demokrati, som gillar de sociala klausulerna i konstitutionsförslaget och som varken ogillar muslimer, fruktar den polske rörmokaren eller lider av ett mindervärdeskomplex gentemot tyskar – men som ändå röstar nej, eftersom förslaget inte är tillräckligt långtgående.

För mig liknar de ett middagssällskap som skickar ut vinflaskan eftersom korken luktar en aning för strävt. Hmm..öh… nog inte… ingen perfekt bouquet…

Visst, så gör vi här i Sverige varje vecka med regeringens förslag. ”Det här duger inte, var god återkom med något bättre.” Så beter sig sunda medborgare i en väloljad nationalstat. Men detta förslag – låt mig avslöja det för er – gällde inte någon fransk gatuförordning. Det var en historisk kompromiss framsvettad av regeringar och oppositioner i 25 länder. Det tog fyra år att få ihop det, och den processen kommer inte att göras om.

Fanns det ingen som kunde upplysa gourmanderna att den flaska som de skickade ut var den sista? Att vi är inte på La Coupole längre? Nu måste nya druvor sola sig, skördas, trampas, jäsa och slås på fat. Och sedan mogna länge, om ni menar allvar med er förfinade smak. Om fem år tidigast, mer troligt om tio, eller kanske aldrig mer, får ni åter lukta på någonting lika drickbart. Tills dess får ni hålla tillgodo med Coca-Cola. A la santé…

Maciej Zaremba

© Maciej Zaremba. Denna text är skyddad av lagen om upphovsrätt. Eftertryck, annan kopiering eller publicering är förbjudet utan tillstånd.

No comments yet

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: